Lieveheersbeestjes: de beste manier om tuinplagen te bestrijden
Lieveheersbeestjes zijn een van mijn favoriete dieren. Ik ben normaal doodsbang voor de meeste insecten en vind het maar vieze griezelige beestjes, maar met lieveheersbeestjes is dit anders. Niet alleen om dat ze zo mooi zijn, ze zijn ook heel erg nuttig als je net zoals ik van tuinieren houdt. Werken in mijn tuin is mij grootste hobby. Het geeft een fantastisch gevoel om te zien dat alle mooie planten en bloemen die je hebt geplant zijn uitgekomen en staan te bloeien. Helaas zijn er veel verschillende soorten ongedierte die de groei van deze bloemen en planten belemmeren. Gelukkig is er een milieuvriendelijke manier om deze soorten ongedierte te bestrijden.
Wat zijn lieveheersbeestjes nou precies?
Niet veel mensen weten dit, maar lieveheersbeestjes zijn eigenlijk kevers. Ze leven voornamelijk van planten, kleine diertjes en schimmels. Ze hebben vaak een rode, witte, gele of zwarte kleur en zijn bijna altijd gestippeld. Er gaat een fabeltje over lieveheersbeestjes rond dat het aantal stippen op hun schild staat voor hoe oud ze zijn. Dit is onjuist, de meeste lieveheersbeestjes leven maar ongeveer één jaar.
Waarom zijn lieveheersbeestjes nuttig voor in de tuin?
Lieveheersbeestjes hebben niet alleen een mooie kleur, ze worden onder andere gebruikt om insecten die tot overlast zijn in de tuin op een natuurlijke manier te bestrijden. Ze zijn goed te gebruiken om bladluizen, slakken, taxuskevers, appelbloedluizen, spint of wollige dopluizen te bestrijden. Deze dieren belemmeren de groei en de bloei van de planten in uw tuin.
Lieveheersbeestjes zijn tuinplagen de baas
Tuinieren is een rustgevende, therapeutische hobby die veel mensen graag beoefenen. Niets is zo fijn als een mooie tuin vol bloeiende planten en bloemen, die je zélf hebt geplant. Daarom kan het heel vervelend zijn als er beestjes zijn die jouw prachtige planten aantasten. Lieveheersbeestjes zijn de ideale gast in uw tuin. Ze zijn vooral gek op bladluis en verhelpen daarmee een van de meest voorkomende tuinplagen. Ze eten de bladluizen in grote getallen. Een larf eet zo rond de 400 bladluizen per larf, de volwassene eet tijdens zijn leven nog eens rond de 5000 bladluizen!
Ongedierte bestrijden op een eco-vriendelijke manier
Er zijn veel manieren om ongedierte te bestrijden. Vaak wordt ongedierte aangepakt met manieren die niet milieuvriendelijk zijn. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld spiritus in hun tuin om bladluis te bestrijden. Dit is niet alleen milieuonvriendelijk, het kan ook schadelijk zijn voor je planten. Je kan er ook voor kiezen om de bladluizen handmatig te verwijderen, maar als je net zo vies bent van insecten als ik is dit geen optie. Door gebruik te maken van lieveheersbeestjes bestrijd je deze beestjes op een natuurlijke manier, zonder daarmee je planten of de milieu te beschadigen.