Een waterelement zoals een watertafel of een waterschaal in je tuin zorgt voor een enorme rust en kalmte. Het geluid van stromend water zorgt namelijk voor een rustgevend gevoel. Je kunt uren kijken naar het sprankelende water en een kwalitatief waterelement zal je dan ook jaren plezier geven. In deze blog lees je een tien tips over hoe je het beste een waterelement kunt plaatsen in je tuin.
Het perfecte waterelement
Allereerst is het natuurlijk slim om een waterelement te zoeken dat past bij de inrichting en de oppervlakte van jouw tuin. Kijk daarom eens op je gemak online naar de verschillende mogelijkheden zoals de vormen, grootte en kleuren van waterschalen en watertafels. Je maakt gemakkelijk een plattegrond op schaal van je tuin om zo te kijken hoeveel ruimte je hebt voor een watertafel. Houd er rekening mee dat een watertafel of waterschaal ook behoorlijk wat kan wegen.
Ook is het materiaal van het waterelement van belang. Bepaalde materialen zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen verweer van de buitenlucht. Een Adezz watertafel in cortenstaal zorgt bijvoorbeeld voor een natuurlijke roestlaag die een barrière vormt voor verdere corrosie. Dit is een zeer duurzaam materiaal voor een waterschaal of tafel. Maar ook een Adezz waterschaal van aluminium heeft deze kenmerken en is een licht materiaal wat weer voorzien kan worden van een bepaalde beschermlaag. Hierdoor kun je ook invloed hebben op de kleur. Let er wel op dat je de materialen wel moet behandelen, zoals bijvoorbeeld roeststopper bij een cortenstaal schaal of tafel.
Tips bij het plaatsen van het waterelement
Een eerste onmisbare tip voor het plaatsen van het waterelement is dat hij waterpas geplaatst kan worden. Zorg er dus voor dat de ondergrond recht is. De aansluiting van het waterelement is afhankelijk van het type dat je uiteindelijk neemt. Zo zou je een tafel met meerdere fonteinen of juist een waterschaal zonder fontein maar met led/ledverlichting kunnen kiezen. Deze zal je vervolgens aan moeten sluiten aan een stroompunt. De schaal of bak vul je met water waarna de pomptoevoer en de verlichting via stroom zal werken.
Tips voor het onderhoud
Tot slot een aantal tips voor het onderhoud van jouw waterlement tijdens de winter. Bij vorst haal je altijd de stekker uit het stopcontact. Daarbij is het aan te raden om de waterstand te laten zakken tot minimaal tien centimeter onder de rand. Eventueel kun je een ´vorstvrijhouder´ plaatsen om bevriezing van het water tegen te gaan. Hierdoor zou je de pomp in het water kunnen laten, anders zou je deze op moeten bergen gedurende de winter.